Recht op medisch centrum in Nguma

Geplaatst op

De groep uit Fizi, HAKI YETU FIZI  (Onze Rechten Fizi), is een  sociale beweging die in 2019 is opgericht door een groep mensen die verontwaardigd is over de schending van hun collectieve rechten. Zij bestaan uit vertegenwoordigers van kleine dorpen binnen Fizi grondgebied richten zich op verbetering van hun land-, milieu- en sociale rechten en algemeen welzijn.

Nguma is een dorp in Fizi grondgebied, in de provincie Zuid-Kivu in Congo. Voor de 9.000 dorpelingen is er geen gezondheidszorg op redelijke afstand. De dichtstbijzijnde dokter, gevestigd in Kazimia, is 3 tot 5 uur per kano – een afstand die vaak niet bereikbaar is voor ouderen, ernstig zieke of dringende gevallen. Dit leidt natuurlijk tot een verhoogde sterfte.

Volgens het nationale gezondheidsontwikkelingsplan, waarin wordt gepleit voor universele dekking van de gezondheidszorg, moet er ten minste één gezondheidscentrum zijn voor de vestiging van 5.000 tot 10.000 inwoners. Dat betekent dat mensen van Nguma recht hebben op gezondheidszorg, maar dat de autoriteiten ervoor kozen om weg te kijken als het gaat om het recht op gezondheidszorg.

Via een reeks radio-uitzendingen wil de lokale activist de bouw en onmiddellijke levering van een medisch centrum in Nguma eisen. De radioshow zal aan de autoriteiten (en lokale mensen)  communiceren dat zij op de hoogte zijn van de schending van hun gezondheidsrechten zoals bepaald in artikel 47 van de grondwet.
Tegelijkertijd zal het mensen mobiliseren om een petitie te zuchten en deel te nemen aan dorpsbijeenkomsten over het onderwerp.
De groep heeft in het vorige project succesvol gebruik gemaakt van radio-uitzendingen.

Schenking: € 1.300

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *