Mijnbouw stoppen in Amazonegebied Ecuador

Geplaatst op

Asociación de Comunidades Indigenas de Arajuno ACIA ( De Vereniging van Inheemse Gemeenschappen van Arajuno) is gevestigd in de provincie Pastaza in het Amazonegebied van Ecuador. Het bestaat uit 27 inheemse gemeenschappen uit afgelegen regio’s van de provincie, die vechten voor de bescherming van hun voorouderlijke cultuur en de verdediging van hun territoria.

Inheemse leiders van Arajuna proberen momenteel een einde te maken aan de illegale mijnbouwactiviteiten die plaatsvinden in Yutzupino, Napo. De rivier, die wordt gebruikt voor consumptie door alle 27 inheemse gemeenschappen, is door de mijnbouw verontreinigd met zware metalen. “Omdat we afhankelijk zijn van het water van de rivier, is het voor ons een kwestie van leven of dood” schrijft de groep in hun aanvraag. De eerste protesten hebben dit voorjaar al spontaan plaatsgevonden en de ACIA-groep plant een aanzienlijke mobilisatie totdat een reactie van autoriteiten is bereikt die de gebieden beschermt.

Door het organiseren van reeds gemobiliseerde jongeren uit de gemeenschappen zullen ze samen de overheid benaderen met duidelijke eisen om de mijnbouw en vervuiling te stoppen. Zij zullen regelmatig buurtbijeenkomsten organiseren om een ​​concreet plan op te stellen hoe de autoriteiten het beste kunnen worden benaderd. Ze willen protesten houden en duidelijke eisen schrijven, inclusief juridisch advies. Ze zullen de autoriteiten en de media systematisch en periodiek informeren over wat er precies wordt geëxploiteerd en wat de omvang van de verwoestende effecten van de mijnbouwactiviteit is. Dit is vooral belangrijk omdat autoriteiten de neiging hebben om weg te kijken vanwege de vaak corrupte administratie, dus het is belangrijk om met een breed publiek te communiceren wat er gebeurt. De groep vreest dat als er geen actie wordt ondernomen, de winningsactiviteiten zullen opschalen. Maar omdat er recentelijk veel successen zijn geboekt van inheemse volkeren in Ecuador, vinden ze dat dit het moment is om stand te houden. Zij geloven dat zij de macht hebben om de mijnbouw voorgoed te stoppen.

Website: Facebook pagina

Schenking € 1.550

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *