Peru netwerk Vissersgemeenschappen

Geplaatst op

De Peruaanse groep Instituto Natura strijdt tegen een nieuwe koolwaterstofwet: deze wet  houdt in dat er méér boorplatformen mogen worden gebouwd, en dat heeft onder meer als consequentie dat de lokale vissergemeenschappen wordt bedreigd. Deze industrie zorgt voor vervuiling en verstoring van de ecosystemen. Lokale vissers kunnen op den duur niet meer werken in de kustplaatsen nabij boorplatformen wegens de hevige impact op milieu en leven.

Instituto Natura wil netwerken van lokale vissers, inheemse bewoners en milieuactivisten samenbrengen en versterken. Ze willen de discussie aanzwengelen over inheemse landrechten en standpunten innemen en presenteren, alternatieven bieden voor extractivisme en energiebeleid en nadenken over duurzamere energietransitie voor lokale gebieden, en uiteindelijk voor heel Peru.

Context over de wet: ‘Oil and natural gas companies operating in Peru remain “confident” congress will pass a hydrocarbons law to make the sector more competitive, an industry official said.

(…)

Indigenous communities have repeatedly attacked oil fields operated by Pluspetrol and Frontera Energy and state oil company Petroperú’s 200,000b/d north Peruvian oil pipeline’
(https://www.bnamericas.com/en/news/peru-hydrocarbons-industry-confident-new-law-will–pass).

Geld is nodig voor het vormen van een forum van kustgemeenschappen (lokale vissers en de inheemse bewoners), om samen een tegengeluid te formuleren en te uiten tegen de wet en de bouwplannen voor nieuwe olieboorplatformen.

Concrete activiteiten zijn – behalve het opzetten van een forum – het voorbereiden en publiceren van een discussienota over de nieuwe koolwaterstofwet en het algemene energiebeleid in Peru. Instituto Natura wil onderlinge verbindingen versterken onder milieuactivisten en een organisatorisch logische structuur aanbrengen om efficiënter te kunnen werken. De groep wil een publieke actie doen om te protesteren tegen de nieuwe olieboorplatformen en samen met lokale gemeenschappen zelf voorstellen maken voor energie- en koolwaterstofwetgeving en (duurzame en eerlijke) energietransitie, die níet ten koste gaat van lokale vissers. Instituto Natura heeft als uiteindelijk doel om een ‘Red de Comunidades Costeras’ te vormen (Netwerk van Kustgemeenschappen) tegen olie extractivisme. Met dit netwerk willen ze autoriteiten alternatieven bieden en opkomen voor de rechten van de lokale gemeenschappen. Groepen die meedoen zijn o.a. associaties van lokale vissers uit verschillende departementen (Tumbes, Piura, Lambayeque, La Libertad en Ancash), negen verschillende grassroots organisaties, twee ngo’s, en dan nog zo’n 2.600 gemobiliseerde mensen uit het noorden van Peru.

Website: Instituto Ambientalista Natura

Schenking: € 2.970

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *