Protest tegen Maya-trein

De trein is een mega project van de Mexicaanse regering waarvan 1500 km spoorlijn wordt aangelegd over het schiereiland Yucatán in het zuid-oosten van het land dat streeft naar kortere en lage kosten voor vrachtwagen en personen vervoer. Het is voornamelijk bedoeld om economische ontwikkeling te bevorderen en de toeristenindustrie te stimuleren. Echter waarschuwt de Verenigde Naties dat de aanleg van deze Maja trein in de huidige vorm zal leiden tot ernstige schendingen van mensenrechten en zal leiden tot tot onherstelbare ecologische schade aan het gebied.
De Mexicaanse regering omzeilt alle verplichtingen rondom dit project om de inheemse mensen te beschermen die in dit gebied wonen en om de natuur te beschermen door het project aan te wijzen als een “nationaal veiligheidsproject”.
Daarnaast melden de Verenigde Naties dat de groeiende betrokkenheid van het leger bij dit project ook absoluut geen goed voorteken is.

Het buurtcentrum U Kúuchil K chi’i’ibalo’on werd opgericht in 2009 met als doel een ruimte te bieden door en voor het Maya-volk, voornamelijk om kennis met betrekking tot gezondheid, planten, wereldbeeld en spiritualiteit, Dit pad leide uiteindelijk naar het naar hun activisme waarbij de verdediging van het van het grondgebied van het inheemse Maja volk centraal staat. Zo organiseren ze ook politieke training voor de jeugd en werken ze met de kinderen van de Maya volk waar ze hun eigen geschiedenis leren, iets dat lang verboden was.

Dit project gaat over een karavaan die ze mede willen organiseren. Hierbij nodigen ze zowel internationale als inheemse activisten uit. Dit zal een project worden van ongeveer 150 mensen die door Mexico heenreizen om bewoners te bezoeken die het meest aangedaan zullen worden In totaal zullen ze stoppen in 13 steden. Met de karavaan reizen nog 50 mensen mee om voor de logistieke ondersteuning. Overal waar ze stoppen zullen ze politieke culturele en artistieke activiteiten organiseren met als doel het protest tegen dit project aan te wakkeren en vorm te geven.

Omdat de 150 mensen vrijwillig meedoen aan het project en het belangrijk is dat ze zich kunnen focussen op hun werk zal het buurtcentrum zorgen voor logistieke ondersteuning en eten terwijl de caravan verblijft op Xpujil en Felipe Carrillo Puerto. Dit is prijzig en dit bedrag kan een buurtcentrum niet zelf bij elkaar verzamelen.
Ze vragen alleen geld om de voedselpakketten samen te stellen.

Schenking: € 2.400

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *