Middagarbeiders in India

Geplaatst op

De regering van India besloot de honger onder leerlingen aan te pakken door middel van een middagmaaltijdprogramma, waarbij elk kind één warme maaltijd per dag kreeg. Dit “Noon Meal”programma, officieel ingevoerd in 1995 om 120 miljoen kinderen te voeden, is het grootste schoolvoedselprogramma ter wereld geworden. Op 1,2 miljoen scholen in het hele land worden warme maaltijden bereid en verstrekt door zogenaamde ‘middagarbeiders’. Maar als staatswerknemers worden hun rechten structureel uitgebuit. Hoewel er overeenstemming is over hun arbeidsomstandigheden, komen veel lokale overheden in Indiase districten hun beloften niet na, zoals het bieden van een minimaal loon, een pensioen of andere arbeidsvoorwaarden waar ze recht op hebben.

Women’s Multipurpose Development Society in de staat Tamil Nadu, Zuid-India, is in de jaren negentig opgericht met als doel de uitbuiting van ‘stemlozen en machtelozen’, wier rechten zijn ontzegd vanwege hun analfabetisme, armoede, kaste, status of gezondheid, tot een minimum te beperken. Als arme, landloze vrouwen organiseren ze zich in zelfhulpgroepen, verheffen en versterken ze hun stem en strijden ze voor betere levens- en werkomstandigheden. In het verleden hebben ze vastenstakingen, kaarsenoptochten, solidariteitswandelingen en andere acties georganiseerd die specifiek gericht waren op de rechten van vrouwelijke werknemers.

Deze keer besloten de Noon-arbeiders onder hen actie te ondernemen in 18 districten van Tamil Nadu, een deel van India, om de verschrikkelijke arbeidsomstandigheden aan te pakken. Ondanks de overeengekomen arbeidsomstandigheden met lokale overheden, blijven ze salarissen hebben die onder het overeengekomen minimumloon liggen en worstelen ze met ontbrekende kooktoestellen en apparatuur, lage budgetten voor het kopen van voedsel om te koken, ontbrekende compensatie in geval van overlijden of letsel tijdens de dienst en andere basisarbeiders.

Nadat ze alle noodzakelijke toestemmingen hebben verkregen, willen ze zich verenigen met andere vakbonden en een mars organiseren in alle 18 districten. Er zal een memorandum met alle eisen worden opgesteld en doorgestuurd naar de autoriteiten van de regering van Tamil Nadu.

Schenking: € 1.000

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *