Overlast mijnbouw

Geplaatst op

De Kanyika-gemeenschap – bestaande uit zo’n 3000 mensen, heeft eeuwenlang het gebruikelijke land in Kanyika Area bezet en gebruikt. Het verbouwen van seizoens- en meerjarige gewassen, het fokken van dieren, het wonen in het gebied en het onderhouden van begraafplaatsen waaraan zij een grote sentimentele, religieuze en culturele waarde hechten. Door het gebied liep ook een belangrijke rivier waarop ze bijna absoluut vertrouwden voor hun watervoorziening.
De gemeenschap leefde vreedzaam totdat het mijnbouwbedrijf Globe Metals mineralen begon te delven en verwerken in het Kanyika-gebied, bewerend dat het een mineraalrecht had gekregen om dit te doen en handelde met toestemming van de districtscommissaris van Mzimba.
Als gevolg van de mijnbouw stortten verschillende huizen in en de rest loopt een groot risico om in te storten, samen met een negatief advies om nieuwe gebouwen in het gebied te bouwen. De belangrijkste bron van water, de lokale rivier droogde uit en de bodem verloor zijn vruchtbaarheid.
Verschillende erfgoedsites, waaronder begraafplaatsen, zijn beschadigd.

De groep is van plan verschillende demonstraties te houden waarin volledige en billijke compensatie wordt geëist en de activiteiten worden stopgezet. De getroffen mensen uit de gemeenschap zullen samen meer dan 130 km lopen naar het gemeentehuis om de petitie te bezorgen en ze zullen een bijeenkomst houden voor het kantoor.

Schenking: € 881

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *